NTU Learning Hub

Richard Kirk Architect, in association with DCA Architects, has been awarded the new Learning Hub facility at Singapore’s Nanyang Technological University (NTU) through a limited design competition.

With a foregrounding of sustainability initiatives, the new facility will transform the delivery of higher education and create a vibrant campus heart at NTU through cutting-edge spaces that promote active social learning, and a building that opens and embraces a revitalised landscape setting.

Beyond its functional role in facilitating collaboration and active learning, the proposed facility will speak as a metaphor for the ideals of the University, with the realisation of these aspirations achieved through iconic architecture which supports this capacity to innovate and inspire.

RKA’s winning proposal defines the Learning Hub as a series of ‘learning platforms’ tuned to setting and place, allowing a multitude of futures in learning patterns, modes and technologies. Its open curves, translucency and permeability create a civic gesture, which welcome the University community at the North Spine and create cross-campus links to the buildings around.

The design response intentionally transcends the cellular planning model and becomes a more effective open learning environment. This allows NTU to move away from traditional, passive learning, towards an active learning approach which maximises flexibility, mobility and interaction so that learning can occur in formal and informal settings within and around the building.

The spaces that hold these functions are designed to be eminently flexible and allow a range of different futures – integrating space, technology and pedagogy, enabling the NTU community to leverage technology and adapt to flexible learning. The new Learning Hub will commence on site June 2014 and is due to be completed in 2016.

Program
Lecture theatres, TEAL facilities, student hub and chillout zones, food and retail tenancies, workshop space.

Client
Nanyang Technological University, Singapore

Area
17,200m 2 Gross Floor Area

Status
Documentation

Credits
Architect | Richard Kirk Architect (Local Architects: DCA Architects)