Periocare

The 380 sqm fitout for Periocare is the realisation of a new concept in dental practice for periodontists. The significant advancement in design is the functional planning of the 6 dental clinics as a series of open planned spaces. Although the clinic spaces are interconnected, careful organisation ensured visual and acoustic privacy.

The approach to the fitout was to create a warm and humane space that was detailed to provide both the staff and patients an environment that is calming and relaxing.

The planning is simple with public spaces to the perimeter and private “servant spaces” to the interior. The level of light gradually increases from the reception to the clinic entry space and finally to the dental clinics themselves. Timber is used extensively in the joinery and screened wall element to convey a more sensitive aspect to the function of what can be a confronting experience.

The ceiling void is sculptured to provide a sense of space and addresses movement, wayfinding and occupation. The joinery elements are treated as found objects within the space and are similarly carved and folded to create miniatures of the forms found within the spaces made.

Program
New clinic and offices for dental specialists

Client
Periocare

Area
380m 2

Status
Completed 2007

Credits
Architect | Richard Kirk Architect
Electrical Engineer | Aurecon
Hydraulic & Mechanical Engineers | NDY
Contractor | Formula Interiors